Huizenprijs Breda hoger dan ooit, goed nieuws of niet?

Huizenprijzen Breda hoger dan ooit, goed nieuws of juist niet?

De huizenprijzen in Breda stijgen al jaren en behoren tot de hoogste in Brabant. Dat lijkt goed nieuws voor wie zijn huis wil verkopen, maar is dat ook zo? De prijs van de huizen hangt samen met de krapte op de huizenmarkt. Als makelaar merk ik iedere dag wat dat betekent voor verkopers én kopers. In deze longread geef ik je een kijkje achter de schermen van ons kantoor.

Door: Joep Willems

Huizenprijzen Breda gunstig voor verkopers

De hoge huizenprijzen in Breda lijken voor verkopers gunstig. Huizen worden relatief snel verkocht en vaak voor een prijs die de vraagprijs benadert of zelfs overstijgt. Uit recent gepubliceerde cijfers van onderzoeksbureau Calcasa blijkt dat de huizenprijs in Breda het afgelopen jaar met maar liefst 10% is gestegen. In geen enkele andere Brabantse gemeente steeg de huizenprijs zó snel.

Heel veel telefoontjes

Hier op kantoor merken wij dat ook. Als je een huis in de verkoop zet, heb je vooral die eerste dagen heel veel telefoontjes van mensen die willen komen kijken. En mensen zijn gewend dat huizen snel verkocht worden, heel snel zelfs. Want zelfs op de eerste dag dat een huis te koop staat, zijn mensen echt opgelucht als ze ‘nog’ kunnen komen kijken.

Eerste lichting kijkers

Wij spreken meestal met verkopers af dat we de eerste lichting kijkers, de mensen die binnen een paar dagen bellen, allemaal de kans geven om te komen kijken. Mensen die een huis willen kopen, zijn vaak dolblij als ze horen dat ze over twee dagen nog kunnen komen kijken. En dat wij die eerste dagen in principe nog géén bod accepteren. We geven een datum waarop mensen een bod kunnen doen. Daarmee hebben ook mensen die niet als eerste kunnen komen kijken een kans. Noem me ouderwets, maar ik vind het eigenlijk van de zotte dat je over zoiets belangrijks als het kopen van een huis binnen een dag moet beslissen. Of dat je meteen de volgende ochtend vrij moet nemen om maar als eerste te kunnen bezichtigen en dan ook gelijk een bod moet doen.

Individuele bezichtigingen

Eveneens in overleg met de verkopers doen we meestal ook geen groepsbezichtigingen. Verkopers vinden het vaak geen prettig idee dat er vreemde mensen in groepjes door hun huis lopen. En ook kijkers vinden het prettig als ze één-op-één rondgeleid worden. En door niet meteen al van de eerste kijker een bod te accepteren, heb je ook kans dat er een hoger bod komt natuurlijk. Dus dit systeem is niet alleen rustiger voor de kijkers, maar levert ook een hogere verkoopprijs op voor de verkoper.

Verwachtingen verkopers

Overigens hebben niet alleen huizenkopers hebben last van de overspannen markt. Onlangs stond er een bericht in de krant dat 34% van de woningen in Breda voor meer dan de vraagprijs is verkocht. Wij merken dat verkopers daar in hun hart al een beetje rekening mee houden. Maar zo simpel is het niet. Al was het maar omdat ditzelfde cijfer betekent dat 66% voor minder dan de verkoopprijs wordt verkocht. En ook factoren als de ligging, de staat van onderhoud en de prijsklasse van de woning hebben veel invloed op de prijs en het tempo van de verkoop. Op de huizenmarkt liggen oorzaak en gevolg, goed en slecht, vaak dicht bij elkaar. En dat geldt ook voor de hoge huizenprijs in Breda. Want degenen die als verkoper nog blij zijn met de hoge huizenprijs, hebben er kort daarna na als koper zelf weer last van. Het is dus te kort door de bocht om te zeggen dat die hoge huizenprijs alleen maar gunstig is. 

5 Oorzaken hoge huizenprijzen Breda

  • Door de lage rentestand is het voor particulieren gunstig om nu een hypotheek af te sluiten. Deze zomer kwam de rente voor het eerst in lange tijd boven de magische grens van 2% uit. Maar de afgelopen tijd daalde de rente daar weer onder. Een jaar of tien geleden lag het rentepercentage rond de 4,5%.
  • Door die lage rentestand storten ook beleggers zich massaal op de huizenmarkt en dan met name op appartementen. Het heeft geen zin meer om je geld op de bank te zetten. Uit cijfers van de NVM blijkt dat appartementen in het tweede kwartaal van dit jaar binnen 25 dagen verkocht werden. In dezelfde periode vorig jaar duurde dat nog 90 dagen. Ook in Breda worden appartementen snel verkocht.
  • De vraag naar woningen neemt niet alleen toe door de lage rente, maar ook door de bevolkingsgroei en de toename van het aantal eenpersoonshuishoudens.
  • Tegelijkertijd blijft de oplevering van nieuwbouwwoningen achter. Ten tijde van de economische crisis werd er weinig gebouwd. De bouwsector is wel weer aangetrokken, maar kan niet snel genoeg voorzien in de groeiende vraag naar woningen.
  • Volgens cijfers van Calcasa stonden in heel Nederland in het tweede kwartaal van 2016 nog 270.000 woningen te koop. In hetzelfde kwartaal van 2017 waren dat er nog maar 152.000. In Breda staan er op dit moment 726 woningen op Funda. Het aantal woningen dat te koop staat neemt dus af terwijl vraag toeneemt. Dus stijgen de huizenprijzen in Breda.

De krapte in aanbod en groeiende vraag leidt tot oververhitting van de huizenmarkt. Vooral in de grote steden en in de Randstad wordt het voor steeds meer mensen onmogelijk om een huis kopen. Maar ja, mensen moeten toch wonen en dus gaan ze dan op zoek naar een huis buiten de Randstad. Breda komt dan al snel in beeld. Onder andere door de ligging dicht bij de Randstad, de relatief goede bereikbaarheid en niet in de laatste plaats omdat Breda een zeer aantrekkelijke stad is om in te wonen.

Wil jij weten wat de hoge huizenprijzen in Breda voor jou betekenen? Bel dan met Willems Makelaars Breda 076 5310900



Gemiddeld wordt

WILLEMS MAKELAARS

beoordeeld met een:

9,3