Overdrachtsbelasting

Wat is er toch gewijzigd aan de overdrachtsbelasting bij het kopen van een woning?

Het inmiddels sinds de economische crisis van circa 10 jaar geleden bekende tarief van 2% (dat was 6%) is gebleven.
Maar sinds 1 januari van dit jaar zijn er een tweetal uitzonderingen op dit tarief doorgevoerd door de overheid.
Als je jonger bent dan 35 jaar kom je in aanmerking voor een verlaging van dit tarief met 2%, zodat je geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen.
Let op: van deze verlaging kan maar eenmaal gebruik worden gemaakt, overigens ook als je al eerder een huis hebt gekocht. Derhalve is de titel “starter” voor deze kopers een totaal verkeerde.
Als je een woning koopt voor je kind(eren) of om te verhuren als belegger, dan ben je “de klos”. Het tarief van 2% wordt dan verhoogd met 6%, zodat je 8% belasting over de koopsom betaalt.

Het zal wellicht al duidelijk zijn hoe ik over deze wijzigingen denk. Ik vind het een rare regeling die naar mijn mening de oververhitte woningmarkt niet gaat helpen.
Waarom? De bedoeling die de overheid met deze wijzigingen in het belastingtarief heeft, is om te bewerkstelligen dat de “starters” een grotere kans en de beleggers een kleinere kans hebben om een woning te kopen.
Jammer, maar dat zal niet het resultaat worden van deze wijzigingen!
De enige kans om de “starter” en feitelijk iedereen, dus ook de doorstromer, meer kans te geven om een woning te kopen is door woningen te bouwen.
Dus bouwen en niet te vergeten herontwikkelen, en niet zo’n beetje ook. We komen meer dan 300.000 woningen tekort in Nederland!

Kortom, hou op met dit soort “symboolpolitiek” en doe wat nodig is om de woningmarkt weer gezond te maken: meer woningen realiseren! 

Gemiddeld wordt

WILLEMS MAKELAARS

beoordeeld met een:

9,3