Wonen aan de bruisende Oostflank van Breda | Willems Makelaars

Wonen aan de bruisende Oostflank van de binnenstad van Breda

Breda zit niet stil! Er worden volop plannen gesmeed voor de oostkant van de historische binnenstad, ook wel de Oostflank genoemd. Project Oostflank is inmiddels alweer een aantal jaren aan de gang en de eerste resultaten zijn zelfs al bereikt. Afgelopen oktober werd de hernieuwde Houtmarktpassage, een gezellig winkelstraatje met o.a. cosmeticamerk Rituals en kledingmerk Superdry, feestelijk geopend. Poppodium Mezz werd verbouwd en de Gasthuyspoort werd een jaar geleden voltooid. Al snel werd de Gasthuyspoort genomineerd voor de prestigieuze NEPROM-prijs vanwege de goede samenwerking tussen overheden en marktpartijen en vanwege het architectonisch, stedenbouwkundig en commercieel uitblinken van het project.

De komende jaren blijft men investeren in de kwaliteit van de stad. Dat gebeurt niet allemaal tegelijk, maar gaat in fasen. Omdat de Oostflank gezien wordt als entree tot de binnenstad, mag dit deel van de stad wel een metamorfose krijgen. Het doel van de herinrichting van de stad is aantrekkelijke openbare ruimte toevoegen, de identiteit van Breda als historisch en innovatief versterken en ruimte geven voor nieuwe initiatieven. Vergroening is hierbij het sleutelwoord, maar ook de doorstroming van het openbaar verkeer, de bereikbaarheid van de oostkant van de binnenstad en de veiligheid van fietsers zullen verbeteren. Een flinke verbetering dus voor iedereen die wil wonen en/of werken in het centrum van Breda. Een extra pluspunt daarbij is dat de 14-eeuwse omwalling van de historische binnenstad door de herinrichting weer zichtbaar wordt. 

Wonen in de Oostflank van Breda

Op dit moment wordt de bekende en prachtige Chass√©kazerne aan de Parade getransformeerd in Breda Botanique en wordt het voormalig KPN-gebouw in het centrum opnieuw ontwikkeld. Beide gebouwen krijgen (deels) een woonbestemming.

Het oude postkantoor wordt herontwikkeld tot een groot appartementencomplex, waar ook ruimte is voor winkels, horeca en kantoren. De kenmerkende antennemast van het KPN-gebouw aan de Oude Vest, sinds 1987 een bekend gezicht in de skyline van Breda, werd hiervoor al afgebroken. 

Het gebouw krijgt volgens het voorlopige plan ongeveer honderd huur- en koopwoningen. Daarvan vallen er 22 in de categorie sociale huur. De andere woningen worden een mix van middeldure en dure woningen. De woningen zullen ook qua uitstraling divers zijn, want een deel komt in de bestaande monumentale bouw. Een ander deel wordt nieuwbouw. Op de verdiepingen komt een beperkt aantal kantoren. De bewoners krijgen onder het gebouw een parkeerkelder. Op de begane grond komen horeca en winkels, die aansluiten bij de naastgelegen Houtmarktpassage.  

De herontwikkeling start waarschijnlijk pas over 2 tot 3 jaar omdat er nog de nodige procedures gevolgd moeten worden. Heeft u interesse in wonen aan de Oostflank? Willems Makelaars houdt u graag op de hoogte over de voortgang van de plannen.  

Gemiddeld wordt

WILLEMS MAKELAARS

beoordeeld met een:

9,3